Αγαπητοί συνάδελφοι καλό μήνα και καλή νέα σαιζόν,

‘Oπως σας είχαμε ενημερώσει πριν από αρκετό καιρό η ΕΜΚΕΘΙ πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ημερίδα με θέμα “Θέατρο- νεαρό κοινό- ψυχαγωγία εκπαίδευση” . Τα μέλη του ΔΣ που ασχολούνται με αυτήν την πρωτοβουλία είναι η Ντοντό Σαντοριναίου (Φούρνος) η Μαίρη Ραζή (Πρόβα) και Νίκος Καμτσής (Αερόπλοιο).

Η ΕΜΚΕΘΙ παίρνει την πρωτοβουλία να τα εξετάσει διεξοδικά, συμβάλλοντας με την ημερίδα αυτή αλλά και με σειρά ενεργειών, που θα διεξαχθούν όλην την επόμενη περίοδο, στην εξέλιξη αυτής της ουσιαστικής σχέσης μεταξύ σχολείων, εκπαιδευτικών και θιάσων.

Για την ενέργεια αυτή απευθυνθήκαμε την άνοιξη στο ΥΠΠΟ και στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας υποστήριξη ,αιγίδα, παρουσία και τοποθετήσεις . Από το ΥΠΠΟ έως τώρα δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση ενώ από το Υπουργείο Παιδείας μας έδωσαν αρνητική απάντηση .

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι φλέγον και απασχολεί όλους όσους ασχολούμαστε με το παιδί και το θέατρο .

Έτσι προγραμματίζουμε η ημερίδα να γίνει Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Τόπος Αλλού προκειμένου να εξετάσουμε ,να καταθέσουμε εμπειρίες, να τοποθετηθούμε στα θέματα: κριτήρια επιλογής, αλλά και ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών από τους θιάσους. διερεύνηση των μεθόδων ,τρόπου επιλογής παραστάσεων αλλά και ποιότητα των έργων που προσφέρονται από τους θιάσους , προσεγγίσεις, θεματικές και καλλιτεχνική αξία των έργων με τα οποία οι θίασοι απευθύνονται στα σχολεία.

Οι Θεματικές ενότητες είναι:

  • Θέατρο για νεαρό κοινό. Διαμορφώνοντας το κοινό του αύριο
  • Θεατρική αγωγή στο πλαίσιο της αισθητικής αγωγής
  • Κριτήρια επιλογής θεατρικών παραστάσεων από τους εκπαιδευτικούς (ποιοτικά οικονομικά τυπικά)
  • Μικρές παραγωγές – υπερπαραγωγές

Όσοι ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην ημερίδα και να παρουσιάσετε σύντομη τοποθέτηση βασισμένη στις θεματικές ενότητες που προτείνουμε παρακαλούμε να μας στείλετε την τοποθέτησή σας ( τίτλος, θέμα) . Λάβετε υπ όψην ότι ο χρόνος των τοπεθετήσεων θα είναι περιορισμένος, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει επικοδομιτικός διάλογος καθώς και να διατυπωθούν συμπεράσματα.

Επίσης έχουμε ξεκινήσει επαφές ώστε να έχουμε και δύο προσκεκλημένους ομιλητές προσωπικότητες έγκριτες του χώρου.

Την ημερίδα θα προσκληθούν να παρακολουθήσουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που μας ενδιαφέρει να ακούσουν τις θέσεις μας τα προβλήματα που ανακύπτουν και επίσης να ακουστεί και η δική τους άποψη.

Περιμένοντας τη συμμετοχή σας έως Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017.

Φιλικά,

Οι συντονιστές της ημερίδας