Την Παρασκευή 3/2, συναντήθηκε η ομάδα εργασίας για το Παιδικό. Όπως ξέρετε, οι συναντήσεις αυτές είναι ανοικτές και την είχαμε αναγγείλει από το f/b.

Από πλευράς Δ.Σ. ήταν ο Νίκος Καμτσής, η Άσπα Τομπούλη, η Ντοντό Σαντοριναίου ενώ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και ήλθαν τα μέλη μας, Κωστής Καπελώνης, Νίκος Δαφνής, Εμμανουέλλα Καποκάκη και εκπρόσωπος της ομάδας “Παπούτσι πάνω στο Δένδρο”.

Τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν από την αντιπρόεδρο ότι το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις συναντήσεις με μέλη του ΔΣ και τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα μας, δεν δείχνει την διάθεση να προχωρήσει με το θέμα της συγκρότησης και ανάρτησης του καταλόγου.

Όλοι υπογράμμισαν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο παιδικό είναι περίπλοκη, ιδιαίτερα λόγω του πλήθους των ομάδων που κάνουν παραστάσεις και των οποίων η σύσταση είναι αδιευκρίνιστη (αν είναι επαγγελματικές, ποιο είναι το νομικό τους καθεστώς, με τι όρους λειτουργούν κλπ).

Υπήρξε ομοφωνία στο ότι, ως ΕΜΚΕΘΙ, πρέπει να επιτύχουμε την καλλίτερη δυνατή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ακούστηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

 1. Εκφράστηκε η άποψη ότι παρά την αρνητική εμπειρία που υπήρξε στο παρελθόν, ίσως θα ήταν καλό να επανέλθει η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για το παιδικό (Ν. Δαφνής). Οι περισσότεροι παρόντες εξέφρασαν αντιρρήσεις.
 2. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επιτροπή του υπουργείου, τότε να αποταθούμε στο Πανεπιστήμιο και κυρίως στο Παιδαγωγικό Τμήμα και να ζητήσουμε να γίνουν οι επιτροπές αξιολόγησης από μέλη τους με πείρα και γνώση του θέματος. (Νίκος Καμτσής)
 3. Εφόσον το Υπουργείο δεν προχωρήσει στην δημόσια ανάρτηση του καταλόγου των θιάσων Παιδικού Θεάτρου που έχει ζητήσει επανειλημμένα η ΕΜΚΕΘΙ, να συνταχθεί ο κατάλογος αυτός από την Ένωση. (Κ. Καπελώνης)
 4. Επίσης η επιτροπή αυτή (ή άλλη) να ελέγχει και τους
  αντικειμενικούς παράγοντες λειτουργίας των θιάσων Παιδικού Θεάτρου π.χ. αν πληρώνονται οι ηθοποιοί, ασφάλεια κλπ (Κ. Καπελώνης)
 5. Θα πρέπει και οι ίδιοι καλλιτέχνες να βάλουν βασικά κάποια
  κριτήρια όπως η ποιότητα των παραστάσεων, συνεργασία μεταξύ θιάσων – εκπαιδευτικών κλπ. γενικά να υπάρξει μία οργάνωση σε σχέση με την επαφή των θιάσων με σχολεία και εκπαιδευτικούς. (Ν. Καμτσής)
 6. Να υπάρξει μία πολιτική εισιτηρίων π.χ. τιμή εισιτηρίων δεν
  μπορεί να είναι ίδια για πολυπληθείς και ολιγομελείς θιάσους, να
  τυπωθεί κουπόνι από τους θιάσους-μέλη της ΕΜΚΕΘΙ που να σφραγίζεται για κάθε σχολείο που παρακολουθεί παράσταση και αν συμπληρωθεί ένας αριθμός παραστάσεων να γίνεται έκπτωση επί της τιμής του εισιτηρίου –κάτι που, φυσικά, μπορεί να ισχύει όχι μόνο για παραστάσεις παιδικού.

Συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε μετά από το επόμενο ΔΣ.

[Η εικόνα που συνοδεύει την ανάρτηση είναι έργο της εικαστικού Ελένης Θεοφυλάκτου]