Οι επιχορηγήσεις, το φορολογικό, τα ΕΣΠΑ, οι χορηγίες ιδιωτών, η μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα θέατρα από το δήμο, αλλά και η ανυπαρξία πολιτιστικής πολιτικής ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Ενωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ), η οποία τα τελευταία δυόμισι χρόνια εκπροσωπεί μαχητικά 85 σχήματα του ελεύθερου θεάτρου.

Η επιλογή της στιγμής δεν είναι τυχαία.

Ερχεται ως τελευταία πράξη στο θρίλερ με το 1/4 των επιχορηγήσεων του 2011, που τελικά καταβλήθηκε έπειτα από περιπέτειες σε ελάχιστους. Δεν ανέλυσαν μόνο τις θέσεις τους για όλα τα ζητήματα που «καίνε» το ελεύθερο θέατρο.

Κάτι που σερνόταν ως ανεπιβεβαίωτη φήμη χθες αρθρώθηκε καθαρά. Τζάμπα ψηφίστηκε, όπως καταγγέλθηκε, νέος νόμος για τα θέατρα. Οι υπηρεσίες του δήμου τον παραβλέπουν και τον ερμηνεύουν κατά το δοκούν, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδειες. Κάποιοι ενδεχομένως να ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με το λουκέτο. «Χρειάζεται ερμηνευτική εγκύλιος του νέου νόμου για τα θέατρα», τονίζει ο Βασίλης Πουλαντζάς, «γιατί θέλουν ντε και καλά να εξαρτώμαστε από τις υπηρεσίες και όχι από το νόμο. Καθένας τον ερμηνεύει όπως θέλει».

Υπήρξε και είδηση. Στις 26 και 27 Απριλίου θα πραγματοποιήσει η ΕΜΚΕΘΙ διημερίδα με θέμα την επιβίωση του ελληνικού θεάτρου στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Η Μαρία Μαγκανάρη θεωρεί ότι πρέπει επιτέλους να «βγει ο υπουργός να πάρει την ευθύνη της κατάργησης των επιχορηγήσεων». Ο Πέρης Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι ο υπουργός «δεν απέκλεισε το ξεπάγωμα των επιχορηγήσεων», αφού πρότεινε την επανενεργοποίηση της σχέσης με τον ΟΠΑΠ.

Υπήρξε και μια ευθεία αντιπαράθεση, μεταξύ του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και της Λίλας Καφαντάρη. Ο πρώτος κατήγγειλε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ανάμεσά τους και η κ. Καφαντάρη) εισηγήθηκαν τη διαγραφή απ’ το σωματείο όσων είναι μέλη της ΕΜΚΕΘΙ. «Ζήτησαν να διαγραφούν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες γιατί ανακάλυψαν σε αυτές τον ταξικό εχθρό!», ανέφερε ο σκηνοθέτης, για να συνεχίσει: «Ας πάει να κοιτάξει το ΣΕΗ, την ΕΛΘΕΑ , τα ΔΗΠΕΘΕ και τα Εθνικά θέατρα. Δεν μπορεί παιδάκια που κάνουν μια ομάδα να αντιμετωπίζονται το ίδιο με το Ακροπόλ, την ΕΛΘΕΑ και το Δελφινάριο».

Μιλώντας εμμέσως για τους σημερινούς κυβερνώντες, υποστήριξε: «Η ακροδεξιά και οι φασίστες δεν είχαν σχέση με τον πολιτισμό. Δεν είναι δικά τους όσα διαχειρίζονται».

Ο Τάκης Βουτέρης, διαφωνώντας με τη Λ. Καφαντάρη που βλέπει τον κίνδυνο στον ιδιώτη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να απευθυνθεί το ελεύθερο θέατρο σε ιδιώτες χορηγούς, οι οποίοι «αν θέλουν ας επέμβουν και στο ρεπερτόριο».

Ο Νίκος Καμτσής επισήμανε την αντίφαση ότι ενώ οι μη κερδοσκοπικοί θίασοι δεν μπορούν να μετάσχουν στα ΕΣΠΑ, αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικοί από το κράτος. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια σειρά από παρατυπίες που γίνονται», ανέφερε, μιλώντας για το υπουργείο και τον δήμο Αθηναίων, η πρόεδρος της ΕΜΚΕΘΙ Ροζαμάλια Κυρίου. «Δεν ξαναμαζευτήκαμε για να ξαναμιλήσουμε για τις επιχορηγήσεις, που παραμένουν μια από τις διεκδικήσεις μας. Ζητάμε πολιτιστική πολιτική», διευκρίνισε η Αννίτα Δεκαβάλλα.

Παρόντες, εκτός από μέλη νεοσύστατων (των τελευταίων 3 χρόνων) ομάδων ήταν, μεταξύ άλλων, οι Ξένια Καλογεροπούλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αννα Κοκκίνου, Ασπα Τομπούλη, Διαγόρας Χρονόπουλος, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Βασίλης Νούλας και Χρήστος Στρέπκος.

Δεν υπήρχε εκπρόσωπος του υπουργείου. Οι παρόντες πάντως αναρωτήθηκαν, σαν να υπήρχε: «γιατί το κράτος θεωρεί ως ανειλημμένη υποχρέωσή του να καλύψει τα υπέρογκα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, ενώ δεν εκπληρώνει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του που αφορούν τους θιάσους;». Στην ενημερωτική ωστόσο συνάντηση έσπευσαν να παραστούν όσοι περιμένουν την ψήφο μας, βουλευτές όλων σχεδόν των παρατάξεων. Οι Θανάσης Χειμωνάς, Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, Γιώργος Κυρίτσης και Μαρία Κανελλοπούλου. Κανένας, δυστυχώς, δεν άρθρωσε κάτι νέο ή ουσιαστικό.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=423853